Afbeelding invoegen bij bovenste potloodje

Docu, 45 minuten

Ajax 1972: De Beste Finale

Het is dinsdag 50 jaar geleden dat Ajax de Europa Cup 1 won. Volgens Sjaak Swart ‘de beste Europese finale die er tot nu toe gespeeld is’. Daarom zendt ESPN de documentaire Ajax 1972: de beste finale uit.

Hierin komt ook Marco van Basten aan het woord die vertelt hoe hij als 7-jarige jongetje voor de tv zat tijdens de 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Internazionale. “Het mooie van dit soort wedstrijden is dat de jeugd wordt geïnspireerd. Het zijn helden. Je wil zelf later ook een held worden. Dit heeft een grote impact op mij gehad.”

Ajax won in 1972 voor de tweede keer op rij de Europa Cup 1 in een historische finale in De Kuip. Voormalig Oranje-international Heini Otto was erbij als supporter. “Je wil de sfeer proeven natuurlijk. Je maakt niet zo gek veel mee dat je de Europa Cup 1 finale mee kan maken. Vooral in Nederland. Het was grandioos.”

Naast Van Basten, Swart en Otto komt ook Salo Muller aan het woord. De toenmalig fysiotherapeut zorgde ervoor dat Johan Cruijff en de zijnen zelden geblesseerd waren zodat ze met hun moderne spel een nieuwe standaard voor het internationale voetbal konden neerzetten.

‘Ajax 1972: De beste finale’ is op 31 mei om 19:00 uur te zien op ESPN. De documentaire is geproduceerd door The Media Brothers, het productiehuis van de drie Schinkel-broers. The Media Brothers maakt ook onder meer Teamgenoten (ESPN) en Ziggo TopSport (Ziggo Sport).

Voor meer informatie, zichtlinken en interviewverzoeken: . Beeldmateriaal kun je hier downloaden en is kosteloos te gebruiken onder vermelding van ESPN / The Media Brothers.

www.themediabrothers.nl | Facebook | Instagram | Twitter | LinkedIn