Skip to main content

De oudjaarsnacht zonder vuurwerk.

En toen kwam het landelijke vuurwerkverbod er toch nog sneller dan verwacht… Vanwege de corona-pandemie zal de jaarwisseling van 2020 de geschiedenis ingaan als de eerste sinds ongeveer 60 jaar waarbij het in Nederland om middernacht stil zal zijn op straat. Of toch niet? 

De Nederlandse jaarwisselingstraditie met  consumentenvuurwerk is wereldwijd uniek. Nergens  anders wordt zo massaal vuurwerk afgestoken. Boven heel Nederland is vuurwerk te zien als feestelijke  begroeting van het nieuwe jaar. Maar het is misschien ook wel een vreemd ritueel dat we  lachend over straat lopen met tassen vol explosieven. Een traditie die aan de ene kant wordt gekoesterd als  het summum van feestelijke uitbundigheid, maar die ook wordt getekend door een akelige afloop met vele gewonden en zelfs doden.

Echt waar: door de opgedane ervaring en kennis van vuurwerk-gerelateerde verwondingen worden Nederlandse artsen zelfs uitgenodigd om in oorlogsgebieden zoals Afghanistan uit te leggen hoe je het beste brandwonden in het gezicht kunt behandelen.

De documentaire Uitgeknald? beleven we de oudjaarsnacht vanuit het perspectief van 4 hoofdpersonen die voor en tegen een verbod zijn. Kan Nederland wel zonder vuurwerk?

Uitzending: maandag 4 januari, 22.00 – 22.45 uur, NPO 3