Videoland, Drama Short

Gemmeker

De korte speelfilm Gemmeker (33 min) vertelt het waargebeurde verhaal over een uniek en confronterend verhoor van de Duitse SS-er Albert Gemmeker, de voormalige commandant van kamp Westerbork. Onder zijn leiding werden 80-duizend joodse gevangenen op transport gezet naar de vernietigingskampen. De film bevat aangrijpende echte transportbeelden, die speciaal voor deze film zijn ingekleurd.

De cast van GEMMEKER bestaat uit de (inter)nationaal gelauwerde acteurs:
Jacob Derwig (Mauritz Frankenhuis),
Michael Epp (Albert Gemmeker)
Eelco Smits (Jan Schoenmaker).

Scenario: Thomas van der Ree (Bankier van het Verzet)
Regie: Robert Schinkel (In de Rij voor Anne Frank)

In de korte speelfilm zijn ook de roemruchte beelden te zien van de Westerborktransporten. Dit materiaal is met de nieuwste technieken volledig gerestaureerd en ingekleurd. Een langdurig en complex proces waarbij ook historici zijn betrokken. Het resultaat is zowel indrukwekkend als confronterend.

De originele zwart-wit Westerborkfilm (1944) is opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register en bevat de enige bestaande beelden van de transporten.

De film GEMMEKER wordt eerst vertoond op internationale filmfestivals en is daarna te zien bij RTL4 & Videoland. De film is geproduceerd door The Media Brothers en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe.

Planet X was verantwoordelijk voor het omvangrijke restauratie- en inkleuringsproces van de Westerborkbeelden.